Trifala - unikalus ajurvedos receptas


Triphala žolelių mišinių naudojimasAjurvedoje ir šiuolaikinėje medicinoje 
Senaisiais laikais žmonės, norėdami ilgiau gyventi daug dėmesio skirdavo savęs atjauninimui. Šiais laikais mes skubame ir dažnai pamirštame pasirūpinti savimi. Todėl ši informacija bus naudinga tiems, kurie siekia patirti sveiko gyvenimo džiaugsmą.
Ajurvedos medicina, nuo seno savo arsenale turi įvairiausių organizmą valančių, jauninančių ir atstatančių jo funkcijas priemonių. TRIPHALA – tai sena gydomoji priemonė, kuri daro stebuklus su sveikais žmonėmis ir padeda pasveikti sergantiems. Ajurvedos teigimu Triphalos pagalba galima net namų sąlygomis pasiekti puikaus jauninimo efekto, padėti atsikratyti daugelio ligų. Triphala – puiki tonizuojanti priemonė inkstams, lengvai vidurius laisvinanti priemonė, gerai surišanti patologines gleives ir toksinus.
Seniausias Indijos Šventasis raštas „Charaka Samhita“ taip kalba apie Triphala: „Tas kas Triphala naudoja metus, atsikratys visų ligų ir išgyvens iki 100 metų“.
Pagal Ajurvedos mediciną tai tikrai neįtikėtinos šių, iš pirmo žvilgsnio, paprastų augalų galios. Triphala turi stipriai išreikštą savybę kūną išvalyti nuo toksinų ir jauninti audinius. Ajurvedos medicina pastebi jog šis mišinys neturi pašalinių poveikių jei naudojamas pagal mokytojo nurodymus.. Efektą pradedama jausti nuo pirmųjų naudojimo savaičių. Ajurvedos meistrai teigia jog tikriausiai nėra tokio susirgimo kur nepadėtų Triphala. Pats pavadinimas „TRIPHALA“ sako jog šis produktas sudarytas iš trijų augalų. Tai labai sena Ajurvedos formulė. Ir Kinų medicina naudojosi čia formule, manydami jog tai panacėja nuo visų ligų.  
 Triphala skonis truputį aitrokas, lyg prieskonių. Ajurveda teigia jog Triphala subalansuoja vidines organizmo jėgas, padeda organizmui kovoti su stresu, gerina regą, didina imunitetą, turi priešvėžinių savybių, valo kraują, padeda numesti viršsvorį, gerina smegenų kraujotaką. Triphaloje lygiomis dalimis naudojami trys augalai: Amalaki, Charitaki ir Babchitaki. Amalaki ir charitaki augalai turi penkis skonius iš šešių galimų, tai šiems augalams suteikia „gydomųjų augalų karalių“ statusą. Būtent dėl to jie gali reguliuoti organizmo vidaus balansą ir gydyti daugelį ligų.
 Triphalos komponentai:
1.     AMALAKI: (Emblic Myrobalan) – šalina nuovargį, gerina protines galimybes, kraujo cirkuliaciją, gerina virškinimą ir maisto atliekų šalinimą. Tai pagrindinis komponentas kitoje, garsiausioje Ajurvedos formulėje Chyawanprash. Kitas Amalaki pavadinimas – Dchatri, kas reiškia „Auklė“, todėl kad ji savo savybėmis panaši į auklę arba motiną, todėl indai juokauja „Jei tu neturi motinos bet turi Triphala – tu neprapulsi“ Šis augalas veikia visų tipų audinius ir gerina imunitetą. Šis augalas veikia kaip tonikas, jaunina, gerina seksualinę funkciją, turi švelniai laisvinančių, kraują atstatančių savybių. Tai tikrai pats stipriausias jauninantis augalas Ajurvedos medicinoje. Jis taip pat valo burnos ertmę, stiprina dantis, gerina plaukų ir nagų augimą.  
2.     BABCHITAKI (Beleric Myrobalan) – veikia kvėpavimo, virškinimo, šalinimo ir nervų sistemas. Tai dar vienas jauninantis augalas, turinti gleives valančių, tonizuojančių savybių. Šis augalas puiki tonizuojanti priemonė plaučiams. Jis taip pat gerina regą ir balsą. Jis valo žarnyną ir gerina jo tonusą, valo parazitus iš organizmo, stiprina ir gerina skrandžio darbą. Efektyvus naudoti esant įvairaus pobūdžio akmenligei, tirpdo ir šalina šiuos darinius iš organizmo.
3.     CHARITAKI (Terminalia chebula) – Tibeto medicinoje tai gydomųjų augalų karalius, taip pat šis augalas vienas iš svarbiausių ir Ajurvedoje. Turi stipriai išreikštą jauninimo efektą, maitina smegenų ir nervinius audinius, kaip sakoma senuosiuose tekstuose „suteikia Shivos energijos“ (skaidrios sąmonės). Šis augalas reguliuoja storosios žarnos funkciją, ilgina gyvenimo trukmę, stiprina balsą ir regą. Charitaki didina intelektą ir suteikia išminties.  
          Naudodami Triphala venkite riebaus, aštraus ir sunkaus maisto.  
    Indikacijos (pagal Ajurvedą):
 Triphala plačiai naudojama įvairiausių ligų profilaktikai ir gydymui visų amžiaus grupių žmonėms. Ajurveda sako jog ji:
 - subalansuoja visas organizmo sistemas;
 - valo kraują;
 - normalizuoja virškinamojo trakto veiklą;
 - šalina paslėptus ilgalaikio streso padarinius;
 - ramina, gydo nemigą;
 - padeda atsikratyti antsvorio;
 - didina lytinį aktyvumą;
 - reguliuoja kraujospūdį;
 - reguliuoja hemoglobino gamybą organizme;
 - gerina atmintį, tonizuoja organizmą;  
 - gerina lūžusių kaulų suaugimą;  
 - naudojama gydant odos problemas;
TRIPHALA mišinių naudojimas pagal šiuolaikinius medicininius tyrimus (www.pubmed.com, Elsevier medicinos tyrimų bazių duomenimis) :
·         Didina imunitetą;
·         Gerina žarnyno veiklą;
·         Stabdo vėžinių ląstelių augimą;
·         Stiprina specifinį priešvėžinį imunitetą;
·         Naudojama diabeto gydymui,


Kontraindikacijos:
 Negalima naudoti jei žmogus yra alergiškas kuriai nors iš sudėtinių dalių, sergant vandene, kai kuriomis psichinėmis ligomis, nerekomenduojama nėštumo metu.
 Ajurvedos naudojimo rekomendacijos:
Naudoti vieną kartą dienoje prieš miegą arba tik nubudus, sunkiais atvejais galima naudoti du kartus dienoje (1/3-1/4 a.š. užpilama šiltu pienu arba vandeniu, apie 100ml. Pridedant 1a.š. medaus). Kapsuliuota Triphala geriama po 1-2 kapsules ryte arba prieš miegą užgeriant šiltu pienu su medumi arba vandeniu.  
Minimalus naudojimo kursas 50 dienų. Geriausia naudoti kursais po 14 dienų. Po kurso daroma 7 dienų pertrauka, ir vėl kartojamas naudojimas. Triphala plačiai naudojama kaip savygydos priemonė gydant kraujo, žarnyno ligas, esant nemigai ir nerviniam išsekimui. Ajurvedos medicinos receptuose Triphala rekomenduojama gydant geltą, dispepsiją, vidurių užkietėjimą, cukrinį diabetą, vidinį kraujavimą ir kosulį. Triphala taip pat naudojama ir išoriškai plaunant opas, dedant kompresus ant akių, plaunant ausis ir t.t. Moterys Indijoje naudoja Triphalos veido kaukes, kurios valo odą. Gydant ginekologinius susirgimus naudojama su Amalaki ir Chyawanprash, gydant traumas naudojama kartu su Mumijumi (Shilajit Ind.).  
Triphalos naudojimas su Chyawanprash labai pravers studentams ar mokslininkams. Indijoje Ajurvedos medikai teigia, jog tas kuris naudoja Triphala niekada neserga vėžiu, todėl kad Triphala skatina audinių regeneraciją ir didina priešvėžinį imunitetą. Prieš du metus per BBC televiziją ir pubmed.com medicinos duomenų bazėje pasirodė duomenys jog Triphala stabdo kasos vėžio ląstelių dauginimasis ir augimą.
Atkreipkite dėmesį, ši informacija pateikiama pagal Ajurvedos medicinos duomenis ir medicinos tyrimų duomenis. Dėl bet kokios  informacijos apie produkto naudojimą visada kreipkitės į specialistą.
Literatūra:

Food Chem Toxicol. 2002 Apr;40(4):527-34.
The in vitro antimutagenic activity of Triphala--an Indian herbal drug.
Department of Botanical Sciences, Guru Nanak Dev University, 143 005, Amritsar, India.

J Ethnopharmacol. 2010 Sep 29. [Epub ahead of print]

Cytochrome P450 inhibitory potential of Triphala-A Rasayana from Ayurveda.

School of Natural Product Studies, Department of Pharmaceutical Technology, Jadavpur University, Kolkata 700 032, India.

Triphala inhibits both in vitro and in vivo xenograft growth of pancreatic tumor cells by inducing apoptosis.

Department of Pharmaceutical Sciences and Cancer Biology Center, Texas Tech University Health Sciences Center, School of Pharmacy, Amarillo, Texas, USA. yan.shi@ttuhsc.edu

J Cancer Res Ther. 2005 Jul-Sep;1(3):129-31.

Potential of radiosensitizing agents in cancer chemo-radiotherapy.

Radiation Biology and Health Sciences Division Bhabha Atomic Research Centre, Mumbai 400 085, India.

J Exp Clin Cancer Res. 2005 Dec;24(4):555-63.

Chemopreventive potential of Triphala (a composite Indian drug) on benzo(a)pyrene induced forestomach tumorigenesis in murine tumor model system.

Radiation and Cancer Biology Laboratory, School of Life Sciences, Jawaharlal Nehru University, New Delhi, India.

J Ethnopharmacol. 2002 Jul;81(2):155-60.

Anti-diabetic activity of medicinal plants and its relationship with their antioxidant property.

Amala Cancer Research Centre, Amala Nagar, Kerala Trichur 680 553, India.

Cell Biochem Funct. 2009 Aug;27(6):358-63.

Effect of Terminalia chebula aqueous extract on oxidative stress and antioxidant status in the liver and kidney of young and aged rats.

Department of Siddha Medicine, Faculty of Science, Tamil University, Thanjavur, Tamilnadu, India. melanimahesh@gmail.com

The Yoga of Herbs: An Ayurvedic Guide to Herbal Medicine http://www.amazon.com/The-Yoga-Herbs-Ayurvedic-Medicine/dp/0941524248