ZMA – viena veiksmingiausių cinko formulių


ZMA – cinko ir magnio formulė su vitaminu B6


Viskas kas genialu yra paprasta. Šį posakį galima būtų pritaikyti ir nuostabiai maisto papildo formulei sutrumpintai vadinamai ZMA. 

Sukūrimo istorija:

ZMA – tai trijų maisto medžiagų: cinko, magnio ir vitamino B6 kombinacija. Garsus biochemikas ir roko grupės muzikantas Viktoras Konte, studijuodamas mokslinių tyrimų duomenis apie maisto medžiagų naudojimą gydymui surado vieną bendrą elementą, kuris kartojosi visuose tyrimuose – maisto medžiagos veikia į žmogaus kūno fiziologines ir biochemines funkcijas ir aplamai sveikatą efektyviausiai tada, kai naudojamos kompleksiškai su kitomis medžiagomis tam tikrais santykiais. Jis būtent atkreipė dėmesį jog terapiniai, gydomieji efektai buvo pasiekti būtent tų mokslininkų ir gydytojų, kurie savo darbams išnaudojo sinergijos mechanizmą: 2+2=10, t.y. sujungus atrodytų paprastas medžiagas kartu, bet būtinai tam tikroje formoje ir tam tikru santykiu – ir gaunamas neįtikėtinas efektas, tačiau jei santykis ir medžiagų formos neatitinka – rezultatai gaunami neigiami. Taip daugelio tyrimų metu buvo atrastas genialus mišinys: magnio monometionino aspartatas+cinko monometionino aspartatas+vitaminas B6. Jo sudėtis tokia paprasta, o veikimas toks efektyvus, jog šios formulės patentas kūrėjui atnešė milijonus pelno. Tačiau ši formulė dėka savo efekto sportininkų darbingumui (naudojant ZMA sportininkai greičiau pasiilsi po fizinio krūvio), ji labiau žinoma sporto pasaulyje ir tik dideli specialistai šią formulę įtraukia į savo terapiją. Bet Jūs, gaudami papildomas žinias galėsite praplėsti savo sveikatos priemonių arsenalą.

Veikimo mechanizmas

   Kaip ir daugelio kitų gamtos medžiagų, tokių kaip ženšenis, leuzėja ar baltasis ir žaliasis molis, kurias daugelis mokslininkų naudoja sunkių ligų gydymui, ZMA veikimo mechanizmas yra be galo platus ir iki galo neaiškus. Yra prieita bendra išvada, jog ZMA skatina organizme miego metu pradėti efektyviai veikti parasimpatinei nervų sistemai, kuri atsakinga už poilsį ir energijos kaupimą, imuniteto didinimą bei kitas labai svarbias gyvybines funkcijas organizme. Mokslininkų nustatyti veikimo faktai yra tokie, jog ši formulė neturi pašalinio poveikio (nefiksuotas jokiuose medicinos tyrimuose), žmonėms su cinko deficito trūkumu, o tai yra visi Lietuvos žmonės, kas jau įrodyta moksliniais tyrimais, jis greitai atstato šį stygių. Sergantiems hipertonine liga (padidėjęs kraujospūdis) jis padeda jį sumažinti, to pasėkoje žmonės mažiau naudoja vaistų ir taip mažiau nuodijamas organizmas. Sergantiems tiek 1 tiek 2 tipo diabetu gerėja insulino apykaita bei aktyvėja specifinių fermentų veikla. Žmonėms sergantiems nemiga naudojant ZMA kartu su vitamino B12 aktyvia koenzimine forma 5 deoksi kobalaminu šio negalavimo padedama atsikratyti be vaistų, miegas tampa gilesnis, žmogus išsimiega ir ryte jaučiasi geriau pailsėjęs. Kartu naudojant 1-3mg Melatonino šis efektas pasiekiamas dar greičiau ir dar stipriau veikiama ir imuninė sistema. ZMA tiek vyrams tiek moterims didina lytinį potraukį. Užsienyje skiriamas vyrų sumažėjusio spermos kiekio, sumažėjusios potencijos atvejais, kaip pagalbinė priemonė skiriama nevaisingumo gydymo terapijos (priedas prie kitų vaistų ir priemonių) bei nevaisingumo profilaktikai. 
   ZMA tinka esant padidintam dirglumui, nervingumui, tačiau tokiu atveju jį reikėtų naudoti su 50-100mg B grupės vitaminų kompleksu, kuris naudojamas ryte su pusryčiais o ZMA einant miegoti. Taip pasiekiamas maksimalus efektas.
   Jei Jūs sunkai dirbote ir jaučiate nuovargį visuose raumenyse, bei norite gerai pasiilsėti prieš sekančią darbo dieną, tiesiog išgerkite 3 kapsules ZMA ir 1 tabletę kokybiškų BCAA amino rūgščių (išsišakojusios grandinės amino rūgštys) einant miegoti ir ryte jausitės visiškai kitaip. 
   Jei Jūsų imuninė sistema nusilpusi, jaučiate jog kiekvienas skersvėjis Jus gali išvesti iš pusiausvyros naudokite su vitamino C 500mg kartu su 800 TV vienetų vitamino E išskirsčius dienoje ir 3 kapsules ZMA einant miegoti, arba imunitetą stiprinančių Tikrinių blizgučių ekstraktą su bičių pieneliu, čiobrelių ekstraktu, propoliu ir kitais augaliniais ekstraktais (Yinvita žolelių formulė) ryte prieš pusryčius ir ZMA 3 kapsules einant miegoti ir Jūs efektą pajusite jau po kelėtos dienų. 
   Vyrams, jaučiantiems lytinį silpnumą labai stipriai veikia ZMA kombinacija su augalo gulsčiosios ragužės (lot. Tribulus Terestris, ind. Gokshura) ekstraktais. Gulsčiosios ragužės veikimo mechanizmas labai gerai žinomas gydytojams, nes jau daugelį metų šio augalo ekstraktai naudojami kaip medicinos priemonė. Šiai problemai spręsti naudojamos 2 Gulsčiosios ragužės kapsulės (1200mg-2400mg ekstrakto) per dieną, rytą ir vakare ir 3 kapsulės ZMA einant miegoti (Gulsčiosios Ragužės ekstraktų jūs taip pat galite rasti parduotuvėje Sveikatos Menas). 
   Tiems kurie nori pagerinti savo sporto rezultatus reikėtų naudoti 3 kapsules ZMA einant miegoti, žinoma derinant su savo darbo ir poilsio režimu, bei mityba.
   ZMA, kaip ir kitas natūralias medžiagas reikėtų naudoti ciklais po 21 dieną su 14 dienų pertrauka, po to vėl tęsiant kursą. Taip iš eilės daromi 2 kursai. Per metus tai galima pakartoti 2 kartus. Moterims pakanka naudoti 2 kapsules 1val iki miego, vyrams reikia naudoti 3 kapsules einant miegoti. 

   Rinkdamiesi produktą prašykite originaliosios SNAC ZMA formuluotės (SNAC kompanija kitoms kompanijoms parduoda žaliavą maišais, kurią šios susikapsuliuija pačios, o kitos kompanijos pačios gamina produktą pagal patentą, konsultantai dažniausiai šį skirtumą žino ir galės Jums padėti), nes ji skirtingai nuo kitų veikia efektyviausiai, manoma jog Viktoras Konte iki galo neatskleidė gamybos technologijos, kas padeda jo produktus apsaugoti nuo pigių plagiatų. 

  Kaip ir su kuo maišyti ZMA priklauso nuo žmogaus problemų, savijautos bei negalavimų trukmės ir stiprumo, todėl tokias kombinacijas dažniausiai sudaro mitybologijos specialistai, kurie jau yra susidūrę su tokių medžiagų naudojimu praktikoje.

Arūnas Artaškevičius