Vaistinė namų virtuvėje-->


„Sveikata tai dar ne viskas, bet viskas be sveikatos yra niekas“ šią tiesą atrodytų turėtume suvokti visi, bet… mes tiek daug investuojame į automobilio išvaizdą ir grožį, savo atostogas aukojame būsto remontui, tačiau pasirūpinti savo sveikata susiprantame tik tada kai jos rimtai netenkame. Na juk tik nedidelė dalis žmonių pradeda rūpintis savimi ne tada kada jau suserga, o tam, kad nesusirgtų.
Tiek susirgus, tiek ir rūpinantis savimi profilaktiškai, ieškome to, kas mūsų organizmą padarytų sveikesnį ir stipresnį. Sergantieji griebiasi vaistų, kurių pašalinis poveikis neretai būna baisesnis už patį negalavimą, o ieškantieji profilaktikos – dažnai pasiklysta siūlomų papildų gausoje. O jei šiame ieškojimo kelyje pasitaiko ir tinklinio marketingo „guru“, siūlančių stebuklingų produktų už stebuklingą kainą (man tai kartais primena Ostapo Benderio metodus) – tokiu atveju blaškymosi ir pasimetimo neišvengsime.
Tačiau prieš bėgant į vaistinę galime apsidairyti aplink save, neretai net mūsų virtuvėje slypi ištisa paletė vaistų, kuriuos žmonės jau žino 12000 metų ir kurie per paskutinius 100 metų buvo taip negailestingai atmesti.
Šie vaistai – tai mūsų prieskoniai. Jums kilo klausimas kaip tai gali būti? Gerai, čia pateiksiu pavyzdžius ne tik to ką jau žino Ajurvedos medicina, bet šiuo metu plačiai taikoma klinikinėje medicinoje išsivysčiusiose šalyse ( gaila, jog tai aplenkia Lietuvą):
Bazilikas – tikriausiai vienas iš švenčiausių augalų Ajurvedoje (Tulsi), ji sako jog bazilikas sustiprina tikėjimą, atjautą ir proto aiškumą. Mediciniškai naudojama nuo peršalimo, kosulio, galvos skausmo, pakilusios temperatūros, pilvo pūtimo. Naudojant žalią arbatą su baziliku ir medumi manoma, jog skaidrėja mintys, rimsta protas.
Naudojamas nuo 250mg iki 1g.
Gvazdikėliai – tai ne tik puikus prieskonis obuolių pyragui. Ajurvedoje jis naudojamas šalčiui kūne išsklaidyti. Gvazdikėlis taip pat naudojamas kaip simuliuojanti priemonė (kitaip nei kofeinas nekelia širdies ritmo), afrodiziakas. Medicinoje naudojamas nuo peršalimo, kosulio, astmos, nevirškinimo, laringito, faringito, sumažėjusio kraujospūdžio, impotencijos. Gvazdikėliai viena iš stipriausių parazitus varančių priemonių.
Naudojamas nuo 250 iki 500mg (arbata)
Imbieras – tai vienas iš augalų, kurio veikimas į žmogaus sveikatą yra toks platus, jog trumpai aprašyti yra išties sunku.
Ajurvedoje tai daugiausiai saulės energijos turintis augalas, suteikiantis šilumos visiems kūno audiniams ir sistemoms. Sausi imbiero milteliai veikia žymiai stipriau nei šviežios augalo šaknys.
Medicinoje naudojamas nuo gripo, peršalimo, nevirškinimo, galvos svaigimo, pykinimo, vidurių pūtimo, skausmų pilve, artrito, hemorojaus, galvos skausmo, širdies ligų.
Naudojamas nuo 250 iki 500mg (miltelių).
Kardamonas – tai viena iš geriausių priemonių virškinimui gerinti. Ajurveda sako jog jis stimuliuoja protą ir sielą, suteikia džiaugsmo jausmą. Medicinoje naudojamas esant neurogeniniams virškinamojo trakto susirgimams, peršalimui, kosuliui, bronchitui, astmai.
Naudojamas nuo 100 iki 500mg.
Cinamonas – Ajurvedoje cinamonas toks pat universalus vaistas kaip ir imbieras, jis naudojamas kraujotakos ir viso organizmo energetikos harmonizavimui, tai puiki prakaitavimą skatinanti ir atsikosėjimą lengvinanti priemonė, taip pat naudojama esant peršalimui ir gripui.
Medicinoje, ypač pastaruoju metu, plačiai naudojamas spaudimui mažinti, cukraus kiekiui kraujyje mažinti gydant diabetą. Paskutiniai medicininiai tyrimai parodo cinamono naudojimo efektyvumą gydant kai kurias infekcines ligas.
Naudojamas nuo 250 iki 500mg
Asafetida – tai tikrai unikalus prieskoninis augalas su labai įdomia istorija. Ją Aleksandras Didysis parsivežė iš savo žygių į Persiją. Jos kaina buvo matuojama auksu santykiu 1:1
Asafetida pasižymi ypač stipriu kvapu, primenančiu česnaką. Tai vienas stipriausių gydomųjų prieskonių. Paskutiniais metais ypač daug klinikinių tyrimų duomenų bazėje galima rasti publikuotų mokslinių darbų, kurie parodo, jog tūkstančius metų naudotas augalas tikrai nėra tik prieskonis.
Medicinoje ji naudojamas esant nevirškinimui, vidurių pūtimui, žarnyno spazmams, reumatizmui, artritui, epilepsijai, isterijai, padažnėjusiam širdies ritmui, kirmėlėms iš žarnyno šalinti. Taip pat tinka skausmui mažinti.
Dėmesio, tai labai stipri priemonė.
Naudojama nuo 100 iki 250mg.
Štai tik keletas puikiausių prieskonių – vaistų, kuriuos galima rasti čia pat, mūsų virtuvių spintelėse. Tačiau gamta yra unikali, ne tik indiški prieskoniai turi gydomųjų savybių. Krapai, petražolės, kmynai – tai taip pat puikios gydomosios priemonės. Taigi – apsidairykime aplink, mūsų sveikata yra visai šalia, tereikia tik žinių ir galėsime būti sveikesni be vaistų, arba bent sumažinti jų naudojimą.
Literatūra:
Biologically active sesquiterpene coumarins from Ferula species.
Nazari ZE, Iranshahi M.
Phytother Res. 2010 Oct 28. doi: 10.1002/ptr.3311
Sesquiterpene Coumarins from Ferula gumosa.
Iranshahi M, Masullo M, Asili A, Hamedzadeh A, Jahanbin B, Festa M, Capasso A, Piacente S.
J Nat Prod. 2010 Oct 20.
New polysulphanes from aerial parts of Ferula behboudiana Rech. f. & Esfand.
Yousefi M, Mohammadi M, Habibi Z, Shafiee A.
Nat Prod Res. 2010 Sep;24(14):1352-7.
Medicinal Plants as Alternative Treatments for Female Sexual Dysfunction: Utopian Vision or Possible Treatment in Climacteric Women?
Mazaro-Costa R, Andersen ML, Hachul H, Tufik S.
J Sex Med. 2010 Aug 16.
„The yoga of herbs, an Ayurvedic guide to herbal medicine“  By DR. David Frawley and DR. Vasant Lad 1992
Arūnas Atraškevičius