Mumijus

MUMIJUS



Manoma, kad šis paslaptingas, legendinis, universalus preparatas savo poveikio galia pralenkia netgi įžymiąją „gyvenimo šaknį“ –
ženšenį. Indijoje jis vadinamas Šiladžitu (Shilajit), o pas mus – mumijumi.
Gydomosios savybės: 
Mumijaus gydomąsias savybes lemia ypatinga jo sudėtis, kurioje yra biologiškai aktyvios medžiagos,
plečiančios kraujagysles. Tai ypač svarbu gydant susirgimus, susijusius su kraujagyslių susiaurėjimu: hipertoniją, infarktą, sklerozę,
galvos skausmus ir t.t. Mumijaus sudėtyje tyrinėtojai aptiko grybelius, panašius į peniciliną. Šie grybeliai suteikia mumijui baktericidines
savybes, kurių dėka sėkmingai gydomos daugelis infekcinių ligų (dizenterija, tuberkuliozė), o taipogi ligos, susiję su uždegiminiais
procesais – hemorojus, kaulų tuberkuliozė, grybeliniai susirgimai ir kai kurios egzemos rūšys.
Mumijų, kaip kompleksinę priemonę, galima panaudoti gydant šias ligas:
Adenomą; alergiją; anginą; artritą; auglius; bronchinę astmą; bronchitą; inkstų ligas; skrandžio-žarnyno trakto ligas; opaligę; gastritą; tulžies akmenligę; cirozę; cistitą; cukrinį diabetą; haimoritą; hemorojų; hipertoniją; glaukomą; mastitą; migreną; neurodermitą; nudegimus; nušalimus; nutukimą; kaulų lūžimus; galvos smegenų sukrėtimus; paralyžių; pleksitą; prostatitą; radikulitą; reumatizmą; širdies-kraujagyslių ligas; tromboflebitą; jis tinka spuogų ir inkštirų gydymui; gripo gydymui ir profilaktikai; imuniteto stiprinimui; organizmo valymui; kepenų valymui, užsistovėjusios tulžies valymui ir t.t. Tai, toli gražu, nepilnas sąrašas ligų, kuriomis sergant patartina naudoti mumijų.
Mumijus suaktyvina mineralinių medžiagų apykaitą organizme. Jo poveikio dėka padidėja kalcio, kalio ir fosforo druskų – svarbių
statybinių medžiagų, įeinančių į kaulų sudėtį – kiekis kraujyje. Jo įtakoje padaugėja kraujyje eritrocitų ir pakyla hemoglobino lygis, o dėl to pagerėja pažeistų audinių aprūpinimas krauju, taip pat yra stimuliuojamas visas organizmas, spartinami regeneraciniai procesai. 
Mumijus pasižymi dideliu biologiniu aktyvumu: padidina organizmo atsparumą nepalankiems išorinės aplinkos faktoriams, stiprina visą organizmą, detoksikuoja, slopina uždegimus, kovoja su bakterijomis, varo tulžį, stimuliuoja imuninės ir kraujo gamybos sistemų funkcijas, gerina medžiagų apykaitą.
Mumijus naikina reumatinius procesus, atveria užsikimšimus, šalina vandens-druskų apykaitos sutrikimus, stiprina lytinių liaukų veiklą.
Jis teigiamai veikia nervų sistemą. Turi savybę naikinti auglius ir spuogus, skatina tulžies išsiskyrimą. Jis labai efektyvus gydant ligas, susijusias su kraujagyslių skleroze, taip pat tinka gydant išsiplėtusias venas ir tromboflebitą.
Mumijus labai efektyviai padeda gydant kvėpavimo sistemos ligas: bronchitą, bronchinę astmą, tuberkuliozę, chronišką bronchitą. Taip pat cukrinį diabetą, vandenligę, akmenliges (tulžies pūslės, inkstų, šlapimo pūslės).
Mumijus padeda esant ligoms, susijusioms su skrandžio-žarnyno trakto veiklos sutrikimais: skrandžio opai, dvylikapirštės žarnos opai, gastritui.
Vartojant mumijų į vidų, jis tiesiogiai veikia ne tik stemplę ir skrandžio sieneles, bet ir visą organizmą, jį stiprindamas, stimuliuodamas imuninę sistemą ir regeneracinius procesus.
Mumijus įgijo labai svarbią reikšmę kaip kaulų audinio regeneracijos aktyvatorius ir kaip antiseptikas. Atlikti eksperimentai parodė, kad mumijus pašalina kapiliarų pralaidumo sutrikimus susijusius su histamino normos sutrikimais. Jis naudingas sergant ausų, dantenų, kepenų, širdies ligomis.
Mumijus puikiai veikia organizmą, padėdamas jam išgyventi sunkiomis sąlygomis. Tikslinga jį vartoti komplekse su kitomis priemonėmis, kai gydomasi nuo spindulinės ligos, kraujo vėžio.
Mumijus naudojamas išoriškai, įtrinant į odą, kai yra periferinės nervų sistemos susirgimai, radikulitai, neurodermitai, veido ir trišakio nervo neuralgija.
Mumijus teigiamai veikia žmogaus organizmą: stiprina ir atstato prarastą energiją. Jis ne tik stimuliuoja visą organizmą, bet ir pasižymi vietiniu poveikiu, puikiai užgydydamas žaizdas. Stimuliuojantis poveikis reiškiasi ir ląstelių lygmenyje: ląstelių skaičius didėja, nukleininių rūgščių ir bendrojo baltymo apykaita stiprėja. To dėka mumijus teigiamai veikia periferinės kraujotakos, kaulų smegenų, blužnies atstatymą. Tyrimai parodė, jog, kompleksiškai gydant ligonius, mumijus yra pakankamai efektyvi priemonė, padedanti greitai pašalinti pagrindines susirgimo priežastis, likviduoti uždegiminius procesus, pagerinti bendrą būklę ir savijautą.
Mumijus rekomenduojamas ne tik atsistatymo periodu – po operacijų, hepatito, širdies-kraujagyslių ligų (infarkto, insulto), bet ir sveikiems žmonėms. 
Mumijaus vartojimas beveik neturi kontraindikacijų. Jis nesukelia alergijos. Jo neįmanoma perdozuoti: mumijaus perteklius iš organizmo pasišalina per kojų ir rankų pirštų panages (išsiskiria tamsi masė). Bet vis tik jis nerekomenduojamas vaikams, sergantiems šlapimtakių ar inkstų akmenlige, kad nepajudėtų organizme esantys akmenys.
Reguliariai ir teisingomis dozėmis vartojant mumijų organizmas aprūpinamas daugeliu būtinų vitaminų ir mikroelementų (siliciu, auksu, natriu, kalciu, geležim, nikeliu, titanu, chromu, variu, aliuminiu, cinku, bariu, manganu ir kt.; jų homeopatiškai mažos dozės veikia kaip stimuliatoriai). Be to, mumijuje yra iki 36% vertingų ir nepakeičiamų baltymų bei amino rūgščių (cisteino, lizino, gliutamininės rūgšties, glicino, serino, tirozino, tironino, metionino, leucino ir kt.). Vartojant mumijų sumažinama imunodeficitinių būsenų rizika, kas
padeda įgyti stiprią sveikatą, žvalumą ir aktyvumą ilgiems metams.  
Reikia pabrėžti, jog vartojant mumijų nepatariama gerti alkoholį. 
Vartojimo būdas ir dozės:
Priklausomai nuo susirgimo mumijus naudojamas į vidų (kapsulių arba tablečių, ištirpintų stiklinėje vandens, pavidalu) ir išoriškai (tepalo arba kompreso ar pavilgo pavidalu).
Išoriniam vartojimui gaminami vandeniniai ir aliejiniai tirpalai: 1g mumijaus 1 litrui skysčio. Dedami kompresai, skalaujama, užtepama.
Vidiniam vartojimui geriama po 1-2 kapsules valgio metu 2-3 kartus per dieną (galima užsigerti pienu) arba geriama po 1 tabletę,
ištirpintą stiklinėje vandens 1-2 kartus per dieną.
Indijoje geriama po 2 kapsules 2 kartus per dieną užsigeriant pienu.
 Profilaktinis kursas – 2 mėnesiai. 
        LIGOS IR RECEPTAI
        Uždegiminiai ir alerginiai chroniški susirgimai, angina, sloga, viršutinių kvėpavimo takų kataras, kosulys
        Gerti po 0,2-0,3g mumijaus, sumaišyto su pienu, nevalgius rytą ir vakare prieš miegą. Taip pat sumirkytu tamponu pasitepti skaudamą plotą, tirpalu skalauti gerklę, kai sergama angina. Priklausomai nuo ligos formos būtini 1-3 gydymo kursai. Kurso trukmė 25-28 dienos su 10 dienų pertrauka.

        Pūlinis otitas, vidurinės ausies uždegimas, klausos susilpnėjimas
        Lašinamas mumijus po 0,4g, sumaišytas su aliejumi santykiu 1:10, 2 kartus per dieną (rytą ir vakare prieš miegą). Be to, geriant po 0,2-0,3g mumijaus, sumaišyto su pienu ir medumi, greičiau išteka pūliai, sustiprėja priešuždegiminis poveikis.
        Tromboflebitas (taip pat kojų giliųjų venų tromboflebitas)
        Gerti po 0,25-0,3g 2 kartus per parą, sumaišius mumijų su medumi ir pienu santykiu 1:20. Gydymo kursas: 20-25 dienos. Po to – 10 dienų pertrauka ir kursas vėl kartojamas.
        Cukrinis diabetas
        Sergant cukriniu diabetu, gerti 2 kartus per dieną (rytą – valanda prieš valgį, vakare – prieš miegą) po 0.2g ištirpinto mumijaus.
        Kursas: 10 dienų gerti, 5 dienas ilsėtis. Kursui reikia 10-12g mumijaus.
        Galvos skausmai, migrena, nuožvarba, galvos svaigimas, epilepsija, veido nervo paralyžius 2 kartus per dieną (rytą – nevalgius, vakare – prieš miegą) 25 dienas gerti po 0.2-0,3g mumijaus, sumaišyto su pienu ir medumi santykiu 1:20.
        Jeigu liga užleista, po 10 dienų pertraukos gydymo kursą pakartoti.Kai kamuoja galvos skausmai, migrena, epilepsija, kūno arba veido nervo paralyžius, organų suglebimas, imama 0,07g mumijaus ir sumaišoma su mairūno sultimis arba žolės nuoviru. Duodama gerti. Galvos skausmai gydomi ir taip: geriama po 0,2g mumijaus prieš miegą; kursas – 10 dienų, po to – 5 dienų pertrauka. Kaulų, sąnarių lūžimai, krūtinės ląstos traumos, išnirimai, sutrenkimai, raumenų patempimai, trofinės opos, fistulės, navikai, nudegimai,                                                                                                                                                                                                įsipjovimai.
Gerti mumijaus po 0,2-0,5g ir tepti ar įtrinti  sužeistas vietas. Kursas: 25-28 dienos ir, jei reikia, po 10 dienų pertraukos kursą pakartoti. Tepimus ir įtrynimus tęsti be pertraukų, visą gydymo laiką. Susitrenkimus, kai pažeista krūtinės ląsta ir jos organai, rekomenduojama gydyti geriant po 0,2g mumijaus, sumaišyto su paprastųjų kmynų nuoviru. Lūžus kaulams 0,5g mumijaus sumaišyti su rožių aliejumi ir gerti. Taip pat tepti šiuo mišiniu lūžimo vietą. Kaulai sugyja labai greitai.
        Sąnarių reumatas
        Nuo 0,5g iki 0,75g mumijaus sumaišoma su rožių arba su kokiu kitu aliejum. Mišinio duodama su pupų nuoviru ir 3-4 kiaušinio tryniais. Sąnarių skausmai malšinami kompresu nakčiai iš 100g skysto medaus, sumaišyto su 0,5g mumijaus. Rytą valandą prieš valgį išgerti 0,2g mumijaus.
        Kursas: 10 dienų gerti, 5 dienas pertrauka. Vienam gydymo kursui reikia 6g mumijaus. Viso reikia 2-3 kursų.
        Radikulitas, neurodermitas, pleksitas, neuralgija
        8-10% mumijaus tirpalu (geriau – spiritiniu) įtrinti skaudamas vietas. Trinti 5-6min. Taip daryti per visą 20 dienų gydymo kursą, po 10 dienų – pakartoti.
        Kai mumijus geriamas ir įtrinamos bei lengvai masažuojamos skaudamos vietos, pastebimai greičiau praeina uždegimas, apmalšta skausmai, niežėjimas bei kiti simptomai. Geriama po 0,2g mumijaus, sumaišyto su pienu ir medumi santykiu 1:20. Radikulitas gydomas 2g mumijaus sumaišius su 20g medaus ir šiuo mišiniu įtrynus skaudamas vietas. Paliekama nakčiai kaip kompresas. Pakartoti 5-6 kartus.
        Vyrų ir moterų nevaisingumas, lytinio pajėgumo sumažėjimas, nekokybiška sėkla
        Gerti po 0,2-0,3g mumijaus kartu su morkų, šaltalankių ar mėlynių sultimis (santykiu 1:20) 1-2 kartus per dieną: rytą nevalgius, o vakare – prieš miegą.
        Gydymo kursas: 25-28 dienos. Lytinės funkcijos sustiprėjimas jaučiamas jau 6-7 gydymo dieną. Pageidaujamų rezultatų pasiekiama, kai mumijus maišoma su kiaušinių tryniais arba kai kurių vaistinių augalų sultimis.

        Pūlinės-uždegiminės ir infekuotos žaizdos, nudegimai, pūliuojančios opos
        Tepti žaizdas 10% mumijaus tirpalu arba 2-3% tirpalu, arba tepalu. Nudegimus, votis tepti tirpalu, paruoštu iš 3g mumijaus ir 200ml vandens.

        Hipertonija
        Kartą per dieną, geriausia – vakare prieš miegą, praėjus valandai po valgio, išgerti 0,15-0,2g ištirpinto mumijaus. 10 dienų gerti, 5 dienas pailsėti.
        Išgėrus 6g mumijaus, padaryti 1 mėnesio pertrauką. Reikia 2-3 gydymo kursų.

        Hemorojus
        2 kartus per dieną (rytą ir vakare prieš miegą) nevalgius išgerti po 0,2g mumijaus. Taip pat tepti analinę angą (iki 10cm gylio) mumijum, sumaišytu su medumi santykiu 1:5-1:8. Po 25 dienų preparato gėrimo padaryti 10 dienų pertrauką, paskui gydymo kursą vėl pakartoti. O analinę angą tepti 3-4 mėnesius, po to padaryti 1 mėnesio pertrauką. Jeigu hemorojus užleistas, pagerėjimas pajuntamas po 6-8 mėnesių. Geriausias gydymo efektas tada, kai mumijus sumaišomas su persikų aliejum vienodomis proporcijomis ir gėrimui, ir tepimui. Tačiau tokiu atveju gydymo kursui reikia kur kas daugiau mumijaus.
        Tulžie s pūslės akmenligė
        1 l vandens ištirpinti 1g mumijaus. Išgerti 3 kartus per dieną: pusvalandis prieš valgį po 200ml tirpalo. Gerti 10 dienų, po to daryti 5 dienų pertrauką.
        Gydymo kursui reikia 12g mumijaus.
        Plaukų slinkimas, nuplikimas
        Plaukų kritimas (nuplikimas) – 1% mumijaus tirpalas (1g į 100ml vandens) ir varnalėšų bei mėtų nuoviras (1 valg.š. užpiltas 1 stikline verdančio vandens).
        Imama po 1 dalį mumijaus tirpalo ir vaistažolių nuoviro. Mišinys įtrinamas į galvos odą 1 kartą per dieną. Nuplikimas dėl nudegimo – 3g mumijaus
        ištirpinti 150g vandens ir dar įpilama 150g distiliuoto vandens. Tirpalas įtrinamas į nuplikimo židinį 1 kartą per dieną.
        Alergija
        Mumijus – viena iš stipriausiai veikiančių alergijos gydymo priemonių. 1g mumijaus ištirpinamas 1 l šilto vandens ir geriama 1 kartą per parą rytą: po 100ml tirpalo (suaugusiems ir vaikams nuo 8 metų), po 70ml tirpalo (vaikams nuo 4 iki 7 metų), po 50ml tirpalo (vaikams nuo 1 iki 3 metų).
        Virškinamojo trakto organų (skrandžio, kepenų, kasos, žarnyno), šlapimo pūslės ligos
        Gerti pageidautina nevalgius 1-2 kartus per dieną (rytą ir vakare prieš miegą). Pirmas gydymo kursas: 25-28 dienos. Po 10 dienų pertraukos kursą pakartoti, jei susirgimas užleistas.
        Vienkartinis mumijaus kiekis – 0,02-0,4-0,5g, priklausomai nuo svorio: iki 70kg – 0,2g; iki 80kg – 0,3g; iki 90kg – 0,3-0,4g; virš 90 kg – 0,4-0,5g.
        Geriausia mumijų ištirpinti piene santykiu 1:20 (2-5 valg. šaukštuose pieno). Galima ištirpinti ir vandenyje arba sultyse. Galima kaitalioti.
        Vienam gydymo kursui reikia 10-25g mumijaus (priklausomai nuo svorio).