NARINE probiotikai


 “Narine” ir onkologinių ligų gydymas

Laktobakterijų preparato ”Narine” priešvėžinis veikimas buvo tiriamas atliekant bandymus su žiurkėmis, joms įskiepijant KCY, LSP ir OQ navikus. Eksperimentų, atliktų su 80 Vistar rūšies žiurkėmis, rezultatai parodė, kad suleidus laktobakterijų 5 dienas prieš auglių įskiepijimą ir po įskiepijimo laktobakterijas skiriant kasdien, vidutinis žiurkių išgyvenamumo laikas patikimai prailgėjo 31 – 35 % esant solidiniams navikams ir 22 % suleidus OQ. Laktobakterijų įvedimas auglio įskiepijimo dieną ir tęsiant jų įvedimą kasdien po įskiepijmo, statistiškai nepatikimai prailgina vidutinę žiurkių gyvenimo trukmę 21 – 27 % (suleidus KCY ir LSP) ir 18 % OQ atveju. Laktobakterijų įvedimas vėlesniame periode, o taip pat negyvų laktobakterijų įvedimas, nesukėlė priešnavikinio efekto.
Buvo tiriamas ir bendras laktobakterijų ”Narine” bei chemoterapinių vaistų poveikis vidutinei žiurkų, kurioms buvo įskiepyti navikai KCY, LSP, OQ, gyvenimo trukmei. Žiurkėms laktobakterijos buvo įvedamos į skrandį 2–3 parą po įskiepijimo, kai auglius galima buvo užčiuopti, arba po paros, įskiepijus OQ ląsteles. Tuo pat metu buvo pradėtas gydymas chemoterapiniais vaistais, kurie buvo įvedami intraperitonialiai kas antrą dieną (ciklofosfanas po 25 mg/kg x 3; natulanas – 10 mg/kg x 4; tio T3F – 1mg / kg x 4). Iš viso buvo tiriamos 154 žiurkės.  
Eksperimento rezultatai parodė, kad dešimties žiurkių, kurios gavo chemoterapinius vaistus kartu su laktobakterijomis, vidutinė gyvenimo trukmė patikimai viršijo vidutinę gyvenimo trukmę tų gyvūnų, kuriems buvo taikoma tik chemoterapija. Laktobakterijos sumažino auglių masę 32,4 %, natulanas – 44,6 %, abu faktoriai kartu - 67,6 %. Antibiotiko ir laktobakterijų derinimas padidino išgyvenamumą 57 %.
Tokiu būdu eksperimentinių tyrimų, atliktų su 210 žiurkių, rezultatai parodė, kad laktobakterijos gali sustiprinti priešnavikinį chemoterapinių vaistų poveikį.
Išvados: nustatyta, kad preparatas “Narine” pasižymi antiklastogeniniu, antitoksiniu ir priešnavikiniu aktyvumu. Mikrogelioelektroforezės metodu nustatyta, kad laktobakterijos „Narine” apsaugo žiurkių ląstelių DNR nuo genotoksinio kancerogenų poveikio, be to, jos gali sustiprinti priešnavikinį chemoterapinių vaistų, plačiai vartojamų klinikinėje onkologijoje (ciklofosfano, adriblastino, tio T3F ir natulino), poveikį.
Atliekant operacijas, susijusias su gimdos ir gimdos kaklelio onkologine patologija (tausojanti ir išplėstinė gimdos ekstirpacija), labiausiai paplitęs makšties bigės susiuvimo būdas yra taip vadinamas ”atviras būdas“, kai makšties bigė užsiuvama ne aklinai, o paliekant atvirą angą, kad dubens ertmė galėtų drenuotis nenaudojant tamponavimo. Šis metodas labiausiai tinka asmenims, kurių organizmas yra nusilpęs dėl ekstragenitalinės patologijos, esant griūvančiam infekuotam navikui. Nors šis metodas turi neginčijamų privalumų, jo trūkumas yra makšties bigės žaizdos gijimas antriniu būdu bei jos infekavimasis. Taigi greito makšties bigės sugijimo klausimas yra aktualus. Daugelis šiuolaikinių vaistų leidžia gana sėkmingai kovoti su žaizdų infekcija. Viena iš tokių medžiagų yra Armėnijoje išgautas, ekologiškai švarus, biologiškai aktyvus, skystas bakterinis koncentratas ”Narine-K ”.
Yra žinoma, kad pieno rūgšties bakterijų metabolitai pasižymi dideliu antibakteriniu aktyvumu prieš pūlingą procesą sukeliančią mikroflorą, taip pat jie pasižymi išreikštu priešuždegiminiu efektu (87,88). Be to, pieno rūgšties acidofilinės ląstelės savo morfologinėmis ir biocheminėmis savybėmis yra identiškos makšties Doderleino lazdelėms ir todėl, teigiamai veikdamos bakterinę makšties florą, fiziologiškai atstato natūralią makšties bioterpę (86).
Ši aplinkybė ypatingai svarbi sergančiosioms vėžiniais ir ikivėžiniais gimdos ir gimdos kaklelio susirgimais, kurių metu ilgalaikis kraujingų išskyrų skyrimasis arba irstančio naviko infekavimasis stipriai sutrikdo natūralią makšties bakterinę terpę.
Chirurginėje ir ginekologinėje praktikoje yra atvejų, kurių metu pieno rūgšties bakterijos naudojamos pūlingų žaizdų ir makšties uždegiminių procesų gydymui.
Siekiant išsiaiškinti preparato ”Narine-K” poveikį makšties bigės žaizdos gijimo procesui, buvo išnagrinėti duomenys 100-to moterų, kurios buvo operuotos onkoginekologiniame skyriuje, dėl vėžinių ir ikivėžinių gimdos ir gimdos kaklelio susirgimų. Bendri šio tyrimo klinikiniai duomenys surašyti lentelėje Nr. 14.

Lentelė Nr.14. Bendra sergančiųjų onkoginekologinėmis ligomis charakteristika

Bendra sergančiųjų charakteristika
Skaičius
Amžius

iki 40 metų
40-60 metų
60 metų ir daugiau
29
55
16
Diagnozė

Gimdos vėžys
atipinė endometriumo hiperplazija
gimdos kaklelio vėžys
40
40
20
Lydinti ginekologinė patologija

gimdos mioma
endometriozė
kiaušidės cista
35
20
15
Lydinti ekstragenitalinė patologija

Yra
Nėra
43
57

Tiriamos ligonės buvo suskirstytos į dvi klinikines grupes. Pirmos grupės (n=50) ligonėms, pradedant nuo trečios pooperacinės paros, kasdien dvidešimt penkias dienas buvo skiriama po 5 ml ”Narine-K” į makštį. Preparatas buvo pašildomas iki kambario temperatūros. Nuo 5 paros po operacijos ši procedūra buvo atliekama prieš tai praplovus makštį silpnu kalio permanganato tirpalu. Antros grupės ligonėms ( n= = 50) buvo pravesta tik makšties sanacija. Abiejų grupių ligonėms makšties bigė buvo susiūta atviruoju būdu. Žaizdos gijimo procesas buvo kontroliuojamas kliniškai, pagal tam tikrus kriterijus - išskyras iš žaizdos, perifokalinės uždegiminės reakcijos susidarymo laiką, granuliacinių salelių atsiradimą, epitalizaciją, žaizdos sugijimo laiką. Objektyviu kriterijumi buvo pasirinktas dinamikoje atliekamas citologinis žaizdos tepinėlių, paruoštų Pakrovskio ir Makarovos metodais, vertinimas.
Abiejų grupių ligonių makšties bigės gijimo proceso charakteristika pateikta lentelėje Nr. 15.

Lentelė Nr. 15. Makšties bigės gijimo proceso charakteristika

Anksyvojo proceso eigos kriterijai
1 grupė
(n=50) n, %
2 grupė
(n=50) n, %
Perifokalinės uždegiminės reakcijos išnykimo laikas


iki 5 parų
po 5-7 parų
po 8-9 parų
37 (74%)
13 (26%)
-
16 (32%)
21 (42%)
13 (26%)
Ankstyvųjų išskyrų charakteristika


pūlingos
serozinės
7 (14%)
43 (86%)
29 (50%)
21 (42%)
Granuliacijų atsiradimo terminai


iki 10 parų
10-14 parų
35 (70%)
15 (30%)
11 (22%)
17 (34%)
Visiškas žaizdos užgijimas


iki 25 parų
25-35 paros
35-45 paros
33 (66%)
11 (22%)
6 (12%)
3 (6%)
11 (22%)
20 (40%)

Pagal gautus duomenis vidutinis perifokalinis uždegiminės reakcijos atsiradimo laikas pirmoje grupėje - 5,5 paros, tuo tarpu kontrolinėje grupėje - 7,2 paros. Pūlingos išskyros iš žaizdos, kurios yra antrinė žaizdos infekcijos išraiška, ligonių grupėje, kurių gydymui buvo naudotas preparatas ”Narine-K”, pasitaikė 1,5 karto rečiau. Antros žaizdos gijimo fazės (ji charakterizuojama granuliacijų atsiradimu) pradžia kontrolinėje grupėje buvo 15 – 17 para po operacijos, tuo tarpu moterims, gavusioms ”Narine-K”, ši fazė prasidėjo 8 – 11 parą po operacijos.
Citologinių makšties bigės žaizdos tyrimų dinamika aiškiai parodė teigiamą šio preparato poveikį žaizdos gijimo procesui.
Taigi, regeneracinis-uždegiminis citogramos tipas, parodantis teigiamą žaizdos gijimo proceso dinamiką, pirmoje ligonių grupėje atsirado viena savaite anksčiau nei kontrolinėje. Pastarojoje grupėje proliferacinė žaizdos gijimo fazė vystėsi lėtai, granuliacijos buvo nežymios, jų struktūroje vyravo stambus grūdėtumas, pilkšvas atspalvis, gleivinė konsistencija. Po operacijos praėjus keturiasdešimt ir daugiau parų trisdešimt šešioms kontrolinės grupės ligonėms (72 %) makšties bigėje susiformavo granuliaciniai polipai.
1-oje grupėje 25-tą parą po operacijos visiškas žaizdos sugijimas buvo stebėtas 66 % ligonių. Be to, reikėtų atkreipti ypatingą dėmesį į teigiamą proliferacinės žaizdos gijimo fazės eigą, nes šios grupės ligonėms susiformavo blizgančios, smulkiai grūdėtos granuliacijos.
Gautų rezultatų analizė leidžia daryti išvadas: vietinis preparato ”Narine-K” vartojimas pooperaciniu laikotarpiu, po tausojančių ir išplėstinių gimdos ekstirpacinių operacijų, esant onkologinei patologijai, turi įtakos greitam makšties bigės išsivalymui nuo pūlingą uždegimą sukeliančios mikrofloros. Šis preparatas skatina regeneraciją bei teigiamai veikdamas abi žaizdos gijimo fazes žymiai sutrumpina žaizdos gijimo laiką.

NARINE probiotikų skyrimo indikacijos

Skyrimo indikacijos "Narine" kapsules ir jo pagrindu paruoštas rūgštus pieno mišinys rekomenduojamas:
- Vaikams nuo 6 mėn. amžiaus,
- sergant žarnyno infekcijomis ( E .coli, salmonelioze, sigelioze, klebsielioze, jersinjoze, stafilokokine infekcija),
- sergant disbakterioze,
- antibiotikų naudojimo metu ir po jų,
- organizmo apvalymui nuo šlakų ir toksinų,
- pirmalaikiam senėjimo proceso sustabdymui ir esant bendram negalavimui po stresų ,
- žarnyno funkcijos sureguliavimui ( obstipacija, viduriavimas ir kt .)
- kaip imunostimuliatorius sergant virusinėmis ir somatinėmis ligomis) ,
- radiacinės ligos komplikacijų, apsinuodijimo sunkiaisiais metalais ir toksinais gydymui ,
- gydant su Helicobacter pylori susijusia patologija (lėtinis gastritas, opaligė),
- sergant kepenų ligomis,
- sergant lėtinėmis kasos ligomis,
- sergant gastroezofaginio refliukso liga,
- sergant alergija,
- gydant ginekologines ligas,
- krūtų spenelių ir omfalito profilaktikai,
- naujagimių nosiaryklės sanacijai.
Pašaliniai reiškiniai
Naudojant „Narine" jokių pašalinių reiškinių nebuvo.
Kontraindikacijos
Absoliucių kontraindikaciju nėra.