Argininas-paprasta bet nuostabi priemonė sveikatai


Argininas-paprasta bet nuostabi priemonė sveikatai

       Argininas – tai viena iš dalinai pakeičiamų amino rūgščių (vaikams iki 12 metų tai nepakeičiama amino rūgštis). Teigiamas arginio poveikis žmogaus sveikatai buvo atskleistas gana nesenai, apie 1990 metus (Lietuvoje jis mažai žinomas iki šiol). Argininas plačiausiai naudojamas kardiologijoje, bei, dabar taip sparčiai pasaulyje populiarėjančiose atjauninimo programose (argininas natūraliai skatina organizme gamintis augimo hormonui – somatotropinui, nuo jo priklauso gera savijauta, žaizdų gijimas, vaisingumas ir t.t.). Su šiuo produktu atliekama daugybė klinikinių tyrimų, čia pateiksime plačiausiai maisto papildų terapiją taikančio daktaro Roberto Atkinsono mintis iš jo knygos „Maisto papildai – alternatyva sintetiniams vaistams“.
      „Dar dešimt metų atgal mokslininkai nežinojo, kad argininas reguliuoja nuostabaus junginio – azoto oksido (NO) lygį organizme. Kuris atsakingas už kraujo apytaka organizme, imunitetą, komunikaciją tarp nervinių ląstelių, kepenų funkciją, kraujo krešėjimą ir net lytinį susijaudinimą (ypatingai veiksmingas moterims). Neveltui 1992 metai mokslo žurnalas „Science“ šiam junginiui suteikė metų molekulės vardą.
Iki to laiko kai mokslininkai atrado arginino ryšį su NO, niekas negalėjo net pagalvoti apie praktinį arginino panaudojimą. Dabar, pats paprasčiausias maisto papildas, kurį galima surasti kiekvienoje specializuotoje papildų parduotuvėje, mūsų organizmui suteikia galimybę geriau kontroliuoti daugybę ląstelinių procesų.
Kita vertus, taip kaip ir su geležimi, papildomas arginino naudojimas – pakankamai sudėtingas ir ne toks jau nekaltas reikalas kaip paprastų multivitaminų naudojimas. (Dėl individualaus dozės parinkimo visada konsultuokitės su „Sveikatos Menas“ biomedicinos konsultantais.)

GALINGAS KARDIOLOGŲ GINKLAS

      Žinoma daugybė teigiamų arginino poveikių organizmo sveikatai ir beveik visi jie buvo atrasti per paskutinius keletą metų. Medikams, net didžiausiems maisto papildų naudojimo medicinoje šalininkams, dar teks priprasti skirti šią amino rūgštį širdies ir kraujagyslių sistemos ir kitų ligų gydymui, bet priprasti reikės, ir štai kodėl: pats argininas (ne azoto oksidas kuris susidaro iš jo) cholesterolio kiekį mažina žymiai efektyviau nei bet kuri kita amino rūgštis.
Mokslininkai nustatė, jog naudojant po 6-17g arginino kasdien, pradeda mažėti „blogojo“ cholesterino kiekis (MTL), o „gerojo“ (DTL) nemažėja, kitų pašalinių poveikių taip pat nebuvo. Be to, argininas palaiko normalią koronarinę mikrocirkuliaciją žmonėms su dideliu kiekiu cholesterino ir neleidžia susidaryti rombams, kurie gali būti infarkto, arba insulto priežastimi. 

DAUGIAFUNKCINĖ PRIEMONĖ


     Žinoma, arginino vaidmuo organizme neapsiriboja vien NO gamyba. Kai kuriais atvejais (pavyzdžiui aktyvaus augimo periodu, atsigaunant po traumų ir žaizdų gijimui arba bet kuriuo atveju, kai reikia galingo stimulo imuninei sistemai) organizmas pats nebėra pajėgus užpildyti arginino poreikius, tada ši amino rūgštis tampa nepakeičiamąja.

     Kaip ir kitos baltymų dalys, argininas dalyvauja formuojant raumenis ir kitus neriebalinius organizmo audinius. Dar viena arginino funkcija – tai tapti žaliava kitai amino rūgščiai – ornitinui. Be to argininas stimuliuoja mūsų jaunystės faktorių – natūralų augimo hormono ir insulininio augimo faktoriaus (IGF 1) gaminimąsi organizme.
• Raumeninio audinio išsaugojimas. Remiantis vienu tyrimu, kuriame dalyvavo 45 pagyvenusio amžiaus žmonės, kasdieną gaunant tonizuojantį gėrimą kuriame buvo 17g arginino, buvo apsaugotas raumeninis audinys (kuris senstant nyksta), padidėjo insulininio augimo faktoriaus išsiskyrimas (šis dydis nurodo žmogaus augimo hormono gamybos dydžius) ir sumažėjo „blogojo“ cholesterino kiekis kraujyje. Tuo tarpu kontrolinėje grupėje, kuri negavo arginino buvo stebimas raumeninio audinio nykimas.

• Imunitetas. Kai pakanka arginino, organizme padidėja ląstelių-žudikių, kurios yra pagrindinis imuninės sistemos komponentas, aktyvumas. Kaip įrodo vienas iš tyrimų, naudojant 30g arginino vienos dienos bėgyje, šių ląstelių aktyvumas padidėja net 91 procentu! Be to, kaip pastebėjo tyrėjai, labai pagerėjo T-ląstelių funkcijos. Imuninė sistema lyg atjaunėjo, kas gali būti labai svarbu sergant AIDS ir bet kuriomis kitomis virusinėmis infekcijomis, o taip pat onkologinėmis ligomis. 

Papildomas arginino naudojimas teigiamai veikia užkrūčio liauką, kuri atsakinga už organizmo imunines funkcijas, o taip pat padidina neutrofilų antibakterinį aktyvumą. Tuo pat metu iš arginino susidarantis NO apsaugo virškinimo traktą, stabdydamas infekcijas ir neduodamas vystytis mieliniams grybeliams Candida albicans. Labai naudingas kovojant su recidyvinėmis infekcijomis, tokiu atveju tinkamiausia naudoti arginino ir lizino amino rūgščių mišinį (Nutrend kompanijos AMINO XXL, vert. past.).

 Galima manyti jog kaip tik imuniteto padidėjimas, kaip tik ir duoda daugelyje tyrimu su arginiu pastebėtą susirgimų vėžiu sumažėjimą, o taip pat pačios onkologinės ligos tėkmės stabdymą.
• Seksualinės vyrų funkcijos sutrikimai. Azoto oksidas – pagrindinis geros erekcijos pasiekimo ir palaikymo faktorius. Kaip įrodo daugelis mokslinių tyrimų, kasdieninis 2,8 gramo arginino naudojimas plečia kraujagysles ir to pakanka erekcinės disfunkcijos korekcijai. Be to, moksliškai įrodyta, jog geresnis kraujo pritekėjimas į lytinius organus padidina moterų lytinį susijaudinimą.
Reguliarus arginino naudojimas padidina spermos gamybą. Mokslininkai pastebėjo, jog kasdieninis 3-4g arginino naudojimas, padidino aktyvių spermatozoidų kiekį ejakuliate. Kompleksiniam nevaisingumo gydymui mokslininkai rekomenduoja kartu naudoti argininą, cinką, karintiną ir kofermentą Q10.
• Kaulų ir kitų audinių traumos. Argininas yra nepakeičiama priemonė atstatant proteininį balansą po sunkių nudegimų. Kaip parodė tyrimai, ši amino rūgštis padeda labai greitai gyti lūžiams ir kitoms traumoms, o taip pat diebetinėms opoms ant kojų, ir netgi, remiantis kai kuriais tyrimais, nervinio audinio regeneracijai. Be to papildomos arginino dozės padeda gydyti osteoporozę. NO stabdo kaulinio audinio nykimą, o papildoma augimo hormono sekrecija gali padidinti kaulinį tankį.

REKOMENDACIJOS

    Aš neabejoju, jog arginino dozės, galinčios duoti jaučiamą teigiamą efektą, jums pasirodys per daug didelės: pabandyk, kad nori, nuryti vitaminų tabletę sunkesnę nei 1 gramas. Dozės dydis priklauso nuo pasirinkto tikslo: mano, kaip gydytojo praktikoje naudojamos dozės svyruoja nuo 1 iki 30g per parą. Žaizdų gijimui, seksualinio aktyvumo gerinimui ir imuniteto stiprinimui pakanka 1,5 – 4g arginino per parą. Esant širdies ir kraujagyslių susirgimams reikalingos žymiai didesnės dozės. Nei maiste nei įprastuose maisto papilduose tokiu dozių nerasite, todėl jums teks rinktis gryno arginino produktus milteliais arba kapsulėmis.





    Siekiant maksimalaus terapinio efekto naudojant argininą (tai liečias ir visus kitus natūralius papildus) labai svarbu surasti balansą. Štai keletas rekomendacijų padėsiančių efektyviai ir saugiai naudoti arginino papildus:
  • Argininas skatina gamintis laisvuosius radikalus, todėl kartu naudokite pakankamą kiekį antioksidantų. Svarbiausi iš jų Q10, vitaminas E bei lipoinė rūgštis.
  • Vaikams ir paaugliams ilgesnį laiką negalima naudoti bent kiek didesnes nei keli gramai arginino dozes, kadangi tai padeda išskirti augimo hormoną, o tai gali neigiamai atsiliepti vaikams ir paaugliams.
  • Sergant artritu, ar kita aktyvia infekcija, argininą reikėtų naudoti atsargiai, todėl kad azoto oksido koncentracijos padidėjimas gali išprovokuoti infekcijos paūmėjimą.
  • Imuniteto stiprinimui Argininą geriausia naudoti kartu su lizinu (Amino XXL ). Argininas gali palengvinti sergančiųjų AIDS būklę ir esant kitoms imunodeficito priežastims, bet gali pabloginti būkle pacientams, kurie serga kai kuriomis virusinėmis ligomis, tame tarpe herpesu, todėl, kad argininas gali tapti puikia šių virusų gyvenimo terpe. Arginino ir lizino kombinavimas padeda išvengti šios problemos“.
Štai kaip išsamiai R.Atkinson atsiliepia apie argininą. Manau mums daug ko vertėtu pasimokinti iš šio mokslininko darbų, jo siekių žmogų išgydyti natūraliomis priemonėmis, be sintetinių vaistų. Tačiau mūsų visuomenė vis dar sunkiai keičiasi, naudoti saują nekenksmingų papildų yra blogiau nei kelias vaistų tabletes – net neskaitant apie pašalinius poveikius... Kita vertus... viskas po truputį keičiasi. Jei Amerikoje papildų naudojimo gydymui idėjos buvo pavadintos Revoliucija prieš gerus 20 metų, tai tikėkimės jog dar po kokių 5-10 metų tokios revoliucijos sulauksime ir mes.

Literatūra:
DR. ATKINS VITA-NUTRIENT SOLUTION (Nature,s Answer to drugs) by Robert Atkins

Arūnas Atraškevičius