Patarimai sąnarių sveikatai-->


Šie patarimai skirti jauniems ir seniems žmonėms, sportininkams ir visiškai fiziškai pasyviems žmonėms, turintiems labai rimtų sveikatos sutrikimų arba tik profilaktiškai besirūpinantiems savo sveikata – tiesiog visiems, kuriems yra aktuali sąnarių bei viso organizmo sveikata. Juk organizmas – tai organų sistemų visuma, iš kurios negalima išskirti vieno kurio nors atskiro organo. Siekdami paprastumo, išvardinsime esminius dalykus, nesigilindami į smulkmenas, o norintiems išsamiau išstudijuoti procesus, vykstančius žmogaus organizme ir laiku pažaboti sveikatos problemas – nurodysime atitinkamus literatūros šaltinius.
Visų pirma norėtume pažymėti, kad maisto papildai nėra vaistai – jų poveikis organizmui yra daug platesnis. Juk ir pati liga, jei tai nėra momentinė trauma, nėra vien rankos ar kojos problema. Jei Jums skauda kelius, vadinasi, skauda visą organizmą, kadangi sąnarių problemos – tai prastos mitybos, susikaupusio nuovargio ir dėl to apnuodyto organizmo sveikų audinių irimo pasekmė. Pavyzdžiui, latentinė acidozė – lėtinis organizmo užrūgštinimas. Neskirstykime organizmo į atskiras dalis, nes mes – nedaloma visuma.
Štai kodėl daugumai žmonių, kurie imasi organizmo atstatymo ir išvalymo natūraliomis priemonėmis, pradeda skaudėti problematiškas vietas ir jie nusprendžia viską mesti, manydami, kad tokie produktai ir priemonės jiems tik dar labiau gadina sveikatą. Tačiau tai yra didžiausia klaida! Organizmas, gavęs reikiamų medžiagų, pradeda valytis ir suaktyvina gijimo procesus reikalingose vietose. Iš sąnarių ir jungiamųjų audinių pradedamos tirpdyti ir yra šalinamos šlapimo rūgšties druskos, sunkieji metalai bei per metų metus kauptos kitos nuodingos medžiagos. Tokiu būdu ląstelės valosi. Kai kuriems žmonėms toks pablogėjimas tęsiasi kelias dienas, kitiems – iki 2-3 metų – tai priklauso nuo problemos gilumo ir pasirinktų priemonių efektyvumo. Iškentėjusiųjų šį etapą laukia pats nuostabiausias atlygis sveikatai. Jei kentėti yra tikrai sunku, galima nedideliais kiekiais naudoti antidotines medžiagas (pavyzdžiui, kavą arba juodąją arbatą), kurios slopina teigiamą maisto papildų poveikį, o jei skauda labai, galima vartoti ir nestiprius nuskausminamuosius vaistus. Išgijimas reikalauja kantrybės, o rytų patarlė teigia: „Viskas ateina laiku tam, kuris moka laukti“.
Dažniausios sąnarių ligų priežastys:
•    Baltos duonos, baltų miltų bei kitų rafinuotų grūdinių kultūrų vartojimas.
•    Cukraus vartojimas (ypatingai!).
•    Gazuotų gėrimų vartojimas (bet kokiais kiekiais ir bet kokios rūšies).
•    Mėsos ir jos produktų vartojimas. Ypač blogai, jei ji valgoma su bulvėmis, duona ir kitais krakmoliniais angliavandeniais.
•    Per mažai išgeriama švaraus vandens. Per dieną reikėtų išgerti 2–3 l švaraus vandens (geriausia – tirpdyto ledo), neskaičiuojant arbatos, kavos ar sriubos. Juk 70 procentų organizmo sudaryta iš vandens, o sąnarį sudaro net 86 procentai vandens, taigi bet koks skysčių trūkumas neigiamai veikia sąnarius.
•    Vaistų nuo skausmo naudojimas, kortikosteroidų (prednizolono) terapija, aspirino naudojimas, „Almagel“ tipo vaistų naudojimas virškinimo problemoms gydyti, NO (azoto oksido) produktų naudojimas sporte.
•    Mažas kiekis šviežių daržovių mityboje.
•    B, C ir E vitaminų trūkumas.
•    Mineralų (cinko, seleno, magnio, kalio, fosforo, kalcio ir t.t.) trūkumas.
•    Susikaupęs nuovargis, kai mažai kreipiama dėmesio į reabilitaciją po kasdieninių darbų, pavyzdžiui, kad ir bulvių kasimo.
•    Ilgai atliekamas monotoniškas darbas. Pavyzdžiui, darbas prie konvejerio ar 100 prisuktų varžtų, surenkant baldus.
•    Trauma (pavyzdžiui, avarijoje).
•    Stresai darbe ir namie, kai organizmas gamina per daug streso hormono – kortizolio.
•    Rūkymas, taip pat ir buvimas prirūkytoje patalpoje.
•    Nesaikingas alkoholio vartojimas. Saikingas vartojimas netgi labai naudingas sveikatai.
•    Antsvoris, netaisyklinga mityba.
•    Dietų laikymasis. Tai ypač žalinga organizmui.
•    Fizinio aktyvumo stoka, nesvarbu, ar Jums 20 ar 90 metų, o ypač, jei 90. Net Aristotelis yra pasakęs, kad „Niekas taip nežaloja kūno, kaip ilgalaikis fizinis neveiklumas“.
•    Per didelis fizinis krūvis – profesionalus sportas paauglystėje ar veteranų sportas dėl sporto.
Pagrindinai sprendimo būdai:
•    Mitybos pertvarkymas pagal pagrindinius „Sveikos mitybos visam gyvenimui“ principus.
•    Speciali mankšta nepersistengiant.
•    Pakankamas vandens, bei naudingųjų riebiųjų rūgščių naudojimas (linų sėmenys, dagio aliejus).
•    Gerai parinkta maisto papildų programa.
Maisto papildai – tai natūralios medžiagos, todėl jų naudojimas visada yra ilgalaikis. Daugelis mano, jog rezultatas turi būti pajuntamas po mėnesio ar pan., tačiau tai vyksta toli gražu ne taip greitai. Juk jeigu Jūs savo organizmą nuodijote, kankinote ir kitaip žudėte 20 ir daugiau metų – negalvokite jog per vieną ar du mėnesius galite jį pagydyti, o kantriai laukite ir nesustodami eikite sveikimo keliu.
Geriausia rinktis maisto papildus su kuo platesne sudėtimi, nes taip yra lengviau pataikyti į problemos esmę, o sinergetinės formulės (sinergetika – mokslas apie sąveikas) veikia žymiai geriau nei vienas produktas (pvz., gliukozamino chloridas arba sulfatas). Be to taip yra saugiau – didelės vieno produkto dozės gali išderinti medžiagų apykaitą. Pavyzdžiui, 1,5 g gliukozamino per dieną gali sukelti virškinimo problemų bei išbalansuoti angliavandenių apykaitą organizme, todėl jo negalima nenutraukiant naudoti ilgiau nei vieną mėnesį.
Prisiminkite – kai kurie žmonės pradžioje junta pablogėjimą ir tai yra visiškai natūralu, nes organizmas valosi ir rengiasi gydymuisi. Tik išpylę nešvarų vandenį ir išplovę indą mes galėsime atsigerti švaraus vandens. Nesustokite, tiesiog pasisemkite kantrybės, nes visa tai – Jūsų labui.
Rinkdamiesi papildus konsultuokitės – šiuo metu gliukozaminą geriame tikriausia ir nuo galvos skausmo… O tai kas tinka vienam, nebūtinai tinka kitam.
Efektyviausia reklama yra ne ta, kurią rodo per TV, o ta, kuri eina iš lūpų į lūpas, nes tik tas, kuris naudojo produktą ir gavo teigiamus ar neigiamus rezultatus, gali pasakyti apie jo efektyvumą.
Tegu jūsų credo tampa Sokrato posakis: „Sveikata – tai dar ne viskas, bet viskas be sveikatos yra niekas“. Ir nepamirškite, kad „Žmogus nemiršta – jis pats save nužudo“ (Sufijus). Tad nustokime žudyti save bei aplinką ir mes galėsime pasenti be skausmo ir kančios.

Dažniausiai pasitaikančios sąnarių ligos:
•    Artrozė – tai chroniška sąnario ir aplinkinių audinių liga, pasireiškianti progresuojančiu sąnario kremzlių irimu, kai lygus kremzlės audinys apauga kaulinėmis išaugomis. Susergama dėl kraujagyslių pakitimų, aukšto kraujospūdžio, per didelio fizinio krūvio, mažo vandens naudojimo.
•    Koksartrozė – tai klubo sąnario pažeidimas. Pasireiškia skausmais viršutinėje klubo dalyje, einančiais iki kelio ir žemiau. Dažniausiai vystosi vienoje pusėje. Norint tiksliai diagnozuoti, reikia daryti dviejų projekcijų sąnario rentgeno nuotrauką.
•    Kelio sąnario artrozė – tai dažniausiai dvipusis pažeidimas. Skauda lenkiant kojas per kelius, ypač sunku leistis laiptais, todėl ligoniai dažniausiai stengiasi pasisukti šonu. Kelias praranda formą, aplinkiniai audiniai sukietėja. Juntamas gurgždėjimas kojas lenkiant per kelius, sumažėja kojos sulenkimo ir ištiesimo kampas. Kartais kelias užsikerta pusiau sulenktoje padėtyje (sąnario blokavimas)
•    Žastinis mentės periartritas. Vystantis šiam susirgimui yra pažeidžiami periartikuliniai peties sąnario maišeliai. Skauda peties sąnarį, skausmas pereina į kaklą ir mentę. Galima užčiuopti itin skausmingus taškus priekyje, ties raktikaulio ir peties susijungimu, arba iš nugaros pusės, šiek tiek virš peties sąnario. Kartais jaučiamas traškėjimas. Geriausiai tinka vaistinės taukės kompresai, galima gerti vaistinės taukės arba pelkinės trindažolės šaknų antpilą.
•    Epikondilitas pasireiškia skausmais žastikaulio antkrumplio srityje, iškart virš alkūnės sąnario, žastinio stipininio raumens prisitvirtinimo vietoje. Skausmas kankinantis, sustiprėja net nuo menkiausio alkūnės sąnario judesio. Skausmas vietinio pobūdžio, skauda pakračius ranką, persiduoda į alkūnę, kai atgniaužiame ištiestos rankos kumštį. Jei kitokio gydymo efektyvumas mažas, dedamas gipso tvarstis ant alkūnės sąnario 7-14 dienų. Tai geriausia epikondilito gydymo priemonė. Kai tvarstis nuimamas, reikia atlikti jau ankščiau minėtas kompresų trynimo ir antpilų gėrimo procedūras.
Arūnas Atraškevičius