Kas tai yra - Taurinas?


Taurinas buvo atrastas 1827 metais, išgavus jį iš jaučio tulžies (Taurus lot. – jautis). Taurinas, tai gyvybiškai būtina amino rūgštis, nors amino rūgščių klasifikacijoje ji vadinama pakeičiamąja, tačiau, kaip ir glutamino atveju, kai organizmas patiria stresą, serga, yra maitinamas prastu, nesubalansuotu maistu, šios amino rūgšties pradeda drastiškai stigti. Taurino neturi augalinis maistas, vienintelis jo šaltinis – raudonieji dumbliai. Todėl kad Taurino sintezė žmogaus organizme tampa vis sunkesnė (nepalankūs išoriniai faktoriai, per dideliai streso lygiai) jo nuolat reikia gauti su maistu.

Antroje 20 amžiaus pusėje buvo publikuota neįtikėtinai daug medicininių tyrimų, skirtų taurino poveikio organizmui ištirti. Teigiami gydymo taurinu rezultatai buvo pastebėti širdies ligų, apsinuodijimo glikozidais, padidėjusio cholesterolio, epilepsijos, diabeto, Alshaimerio ligos, kepenų ligų, alkoholizmo, citofibrozės, radiacinės, švitinimo pažeidos, retinopatijos atvejais.

Taurinas tai maža molekulė, tačiau jo svarbos mūsų organizmui dėl to nereikėtų pamiršti. Nėra mūsų organizme mažų, nereikalingų medžiagų. Pavojinga yra tai, jog taurino deficito žmogus nejaučia, jo stygius žmogui iškart nepasireikš jo deficitu ir ligomis, tačiau ilgalaikis stygius ankstina ląstelių susidėvėjimą ir galų gale pasireiškia liga. Taurinas – būtina medžiaga kiekvieno organo funkcionavimui.

Nuo pirmųjų gyvenimo dienų iki jo pabaigos – Taurinas mums yra būtinas. Po gimdymo, taurino koncentracija motinos piene pradeda sparčiai augti. Taigi, pirmąją, gamtos skirtą taurino porciją kūdikis gauna su motinos pienu. Taurinas būtinas normaliam centrinės nervų sistemos vystymuisi, nustačius šį faktą dabar maisto mišinukų gamintojams jį privaloma įdėti į produktus skirtus vaikų mitybai. Dar daugiau, eksperimentas parodė, jog vaikai, su motinos pienu gaunantys pakankamai taurino vėliau turi mažesnę tikimybe susirgti abiejų tipų diabetu.

Taurinas būtinas akies tinklainei. Dienos metu tinklainėje taurinas išnaudojimas, naktį jis prikaupiamas. 50 procentų taurino koncentracijos praradimas – tai procesas vedantis į apakimą. Žinoma, visiško taurino deficito žmogaus organizme nebūna. Nedidelius kiekius jį galime sintetinti patys. Didžiąją dalį taurino gauname su gyvūninės kilmės produktais, labai didelės jo koncentracijos yra jūros produktuose.
Būna nacijų ir susidariusių sąlygų, kai naudoti papildomas dozes taurino yra būtina, kai organizmui būtina pagalba. Kritine situacija galima pavadinti taurino netekimą miokarde organizmą veikiant stipria radiacija (Rentgeno spinduliais) ar sergant širdies nepakankamumu. Taurino trūkumas pasireiškia sergant cukriniu diabetu ir papildomas jo naudojimas gali stabilizuoti paciento būklę, apsaugoti nuo blogų prognozių ir sumažinti naudojamų vaistų kiekį, taip pratęsiant sveiko gyvenimo trukmę.
Taurinas prarandamas stresų, chirurginių operacijų, išeminių situacijų (deguonies stygius audiniuose) metu. Trūkstant taurino kenčia kepenys, kasa, širdis, baltieji kraujo kūneliai. Senatvėje taurino netekimą spartėja, todėl juo pasipildyti maisto racioną būtina, tačiau dažniausiai vyresni žmonės savo racioną papildo sauja tablečių, kurios dar labiau padidina taurino netekimą.
Taurinas, gyvūnų ir žmogaus organizme būna skirtingose būsenose. Susijungęs su cholinėmis rūgštimis jis veikia tulžies išsiskyrimą, cholesterolio apykaitą, reguliuoja riebaluose tirpių medžiagų, tame tarpe ir vitaminų, įsiurbimą.
Likęs taurinas organizme yra laisvoje, nesurištoje būsenoje. Šis taurinas dalyvauja ląstelės osmosinio slėgio valdyme, taip reguliuodamas skysčių balansą (štai kodėl taurinas skiriamas vietoje skysčius varančių vaistų širdininkams), veikia fosfolipidinę membranų apykaitą, ir reguliuoja ląstelėje esančių kalcio jonų koncentraciją.  Bet pasirodo, ne visas taurinas, kuris nėra susijungęs su cholinėmis rūgštimis būna laisvame pavidale.
Kai kuris jo kiekis gali susijungti su chloru (nuo hipochloro rūgšties kurią išskiria neutrofilai). Tokiu atveju pats taurinas dalyvauja oksidacijos reakcijose, panašiose į tas kuriose dalyvauja pati hipochloro rūgštis. Chlortaurinas pats yra oksidantas, bet ne toks agresyvus. Pagrindinės jo funkcijos susijungus su chloru – kovoti su infekcijomis.
Taurinas – tai medžiaga, kurią jūs turite gauti visą gyvenimą. 
Japonijos mokslininkai suformulavo apibrėžimą „Jūros produktų suvartojimo indeksas“. Šis indeksas matuoja taurino išsiskyrimą su šlapimu. Epidemiologiniai didelės apimties tyrimai parodė, jog europiečių šlapime taurino yra 20 kartų mažiau nei Japonijos gyventojų.
Ar tai tikrai labai svarbu? Čia pateikiamas pavyzdys, kuris iliustruoja, jog genotipas dažnai neturi nieko bendra su tariamu genetiniu ligų paveldėjimu, šiuo atveju su arterine hipertenzija (aukštu kraujospūdžiu) (Clin Exp Pharmacol Physiol. 2004). Šiame tyrime rašoma, jog Okinavos (Japonija) gyventojų susirgimai aukštu kraujospūdžiu vieni iš nedažniausių pasaulyje. Tai buvo siejama su genetiniu Okinavos gyventojų atsparumu šiam sveikatos sutrikimui. Tačiau, Okinavos gyventojams pradėjus emigruoti į Braziliją, taurino koncentracija šlapime tapo 47 procentų žemesnė gyvenančiųjų Brazilijoje, nei tų kurie liko Japonijoje. Į Вraziliją emigravusių Okinaviečių susirgimai hipertenzija tapo 50 procentų dažnesni nei likusiųjų tautiečių. Šis tyrimas parodė, jog ne genetiniai faktoriai, o mitybos ypatumai (Brazilijoje naudojama 34 procentais daugiau mėsos ir 70 procentų daugiau pieno produktų nei Okinavoje) lemia dažnesnius susirgimus arterine hipertenzija. Kadangi Okinavoje naudojamame maiste taurino koncentracija yra žymiai didesnė, ši amino rūgštis sėkmingai buvo pradėta naudoti (kartu su  B grupės vitaminais, magniu, cinku ir argininu) gydant širdies ir kraujagyslių susirgimus, bei aukštą kraujospūdį.


Taurino naudojimo apibendrinimai:

Deficitas:

  • Sutrikęs vaikų augimas ir vystymasis
  • Žema pagrindinių baltymų struktūrų koncentracija kraujo serume
  • Apatija
  • Plaukai praranda spalvą
  • Vandenė
  • Fizinis ir psichologinis nuovargis
  • Raumeninės ir riebalinės masės praradimas
  • Odos pažeidimai
  • Kepenų pažeidimai
  • Aukštas kraujospūdis
  • Skysčio kaupimasis (dažnai maišomas su inkstų problemomis)


Medicininis taurino veikimas:

  • Stabilizuoja širdies susitraukimų ritmą
  • Veikia kaip antioksidantas
  • Naudojamas vaikų ir kūdikių atsilikusio augimo gydymui
  • Stiprina širdies raumenį
  • Naudojamas gydant kepenų pažeidimus
  • Naudojamas arterinės hipertenzijos gydyme
  • Stabdo trombocitų agregaciją

Taurino naudojimas:

Visų išvardintų problemų sprendimui dažniausiai naudojama 1000mg taurino iki 70kg sveriančiam žmogui ir 2000mg sveriant virš 70kg. Didesnės dozės naudojamos tik prižiūrint gydytojams.

Taurinas naudojamas 30min iki valgio, kursais po 20 dienų, su 14 dienų pertraukomis. Tačiau visus tokio naudojimo ypatumus nustato gydytojas, arba mitybologijos specialistas.
Taurinas Lietuvoje parduodamas sveikos gyvensenos prekių parduotuvėse, vaistinių asortimentuose jo dažniausiai nebūna.


Straipsnis parengtas naudojant www.pubmed.com, bei www.dubikor.ru medžiagą